Måler dit vaterpas præcist?

vaerktoej

Er du boligejer – og skal gøre det selv, eller vil du bare gerne vil have styr på dit værktøj?  

Det er de færreste boligejere der kommer udenom at skulle sætte hylder eller billeder op på væggen. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at ens udstyr virker optimalt, så man undgår at hænge noget skævt, så jeres nips på hylden ikke glider på gulvet.  

Der findes et utal af forskellige former for vaterpas, og det er derfor ikke alle vaterpas du kan følge nedenstående guide, til tjek om dit vaterpas måler præcist. Guiden nedenfor er lavet til det klassiske analog vaterpas, som mange af os har i hjemmet. Du kender det sikkert – det er nemt at bruge, en klassiker der ikke er mange dikkedarer med.  

 

TJEK DIT VATERPAS – MÅLER DET PRÆCIST? 

En forudsætning for, at lave præcise opmærkninger med et vaterpas, er naturligvis, at vaterpasset er præcist. Derfor er det en god ide at tjekke sit vaterpas i ny og næ – specielt, hvis du er flittig bruger af det, da stød og slag m.m. kan være med til at gøre vaterpasset upræcist – og så bliver det, du måler naturligvis også upræcist og skævt. 

 

SÅDAN KONTROLLERER DU DIT VATERPAS 

  1. Læg vaterpasset på en plan flade – f.eks. et bord/vindueskarm eller lignende. Fladen behøver ikke være en 100% i vater. 
  2. Læg mærke til boblens placering i libellen. 
  3. Vend vaterpasset 180 grader, men så det stadig har libellen pegende opad. 
  4. Læg igen mærke til boblens placering. 
  5. Hvis boblen er det samme sted ved begge dine målinger, er dit vaterpas præcist, kalibreret og klar til brug. Hvis ikke, så skal du formentlig overveje at anskaffe dig et nyt.