Hvad bruges et fræsejern til?

fraesejern_carlras_vaerktoej

Et fræsejern er et fantastisk redskab, der tager dine evner som gør-det-selv person til helt nye højder på samme niveau som de dygtigste håndværkere. Når du arbejder med træ og har behov for at få det helt rette, flotte resultat, så har du uden tvivl brug for en god samling af fræsejern til din overfræser.

Et fræsejern har mange mulige anvendelsesmetoder, blandt andet hvis du har behov for at lave et spor til en ledning i dit gulv. Samtidig kan du også bruge det til eksempelvis et hjemmelavet skærebræt, hvor du gerne vil lave en rille omkring kanten, så saft og andet kan samles her. Hertil er fræsejernet også den helt perfekte løsning.

Hvad er et fræsejern?

For at forklare, hvad et fræsejern er, er det en god idé at tænke på en helt almindelig akku-boremaskine, og hvordan den benytter forskellige bor til at lave huller. På samme måde kan du tænke på en overfræser. Men i stedet for bor, bruger den såkaldte fræsejern, og i stedet for at lave huller, laver fræsejernet i stedet for spor i træet i forskellige former, når det trækkes langs træet.

Forskellige typer af fræsejern

Helt basalt findes der to typer af fræsejern: Et fræsejern med og et fræsejern uden kugleleje. Fræsejern med kugleleje kaldes også for et kantfræsejern, fordi det kun kan bruges til fræsning langs en kant, hvor fræsejern uden kuglelejeudstyr kan dykke ned overalt i et emne.

Hvad er en notfræser

Notfræsning er en vigtig del af arbejdet med overfræseren. Noter fremstilles som regel til føring af bevægelige møbeldele eller til træsamlinger. Det er derfor meget vigtigt, at arbejdet udføres præcist. Lige noter fræses let og hurtigt med overfræseren og føringsskinnerne samt arbejdsbordet.

Noter kan fræses i forskellige bredder. Der fås derfor notfræsere i forskellige diametre. De mest almindelige størrelser ligger mellem 3 mm og 30 mm. I dette anvendelseseksempel beskrives fræsningen af gennemgående, ikke-gennemgående og indsatte noter.