Vælg den rigtige skruestik

skruestik-carl-ras-vaerktoej-skaere

En god skruestik er et uundværligt redskab på det veludstyrede værksted. Det handler både om præcision, et godt resultat samt din sikkerhed. En skruestik fastspænder dine genstande mellem en fast kæbe samt en bevægelig kæbe, der er fastgjort til en spindel. På den måde kan du nemt arbejde på et stabilt emne, der ikke kan bevæge sig og besværliggøre arbejdet. Genial, hvis du fx skal holde nogle brædder på plads, mens du skærer præcist ud. Mange kalder – med god grund – en skruestik for skruetvingens storebror; ham, der kan holde fast på store og små emner med en styrke, som ingen skruetvinge kan klare.

Hvad er en skruestik lavet af?

En skruestik er ikke bare en skruestik. Der findes flere forskellige varianter, og derfor er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken skruestik, der opfylder dine behov. Når du skal orientere dig under kategorien “skruestik”, findes der også varianter som bænkskruestik, multiskruestik, skruestik med drejefod, skruestik til træ og maskinskruestik.

Find den rette skruestik for dig

Der er mange ting, man skal tage højde for, når man skal købe ny skruestik – det er vigtigt, at den passer til opgaven. Det ville være ærgerligt at komme afsted med en skruestik, der ikke passer til den opgave, man skal arbejde med. Vi har lavet en lille guide til dig, der skal investere i en ny skruestik – nogle få spørgsmål, som det kan være en god idé, at få afklaret.

  • Hvor robust skal skruestikken være?
    Din skruestik skal kunne holde emnet tilstrækkeligt fast, og den skal kunne tåle, at du slår på emnet. Derudover skal skruestikken være i stand til at dreje uden slør. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en skruestik er robust nok, bør du som udgangspunkt altid gå op i størrelse/styrke.
  • Hvilket emne skal skruestikken kunne spænde op?
    Vær ærlig og realistisk overfor dig selv. Du har ikke nødvendigvis brug for den største skruestik – det afhænger 100% af dine opgaver. Vælg en skruestik, der passer til de emner, du typisk arbejder med.
  • Hvor stor skal skruestikkens kæbebredde være?
    Du kommer ikke langt med dit arbejde, hvis kæbebredden er for lille til dit emne. Overvej derfor emnets størrelse, når du anskaffer dig en skruestik.