Stemmejernet – et uundværligt værktøj

vaerktoej-stemmejern-brunt-bord

Stemmejernet er et af de mest elementære stykker værktøj, kendt siden stenalderen (lavet af flint; arkæologerne kalder dem oftest mejsler). De er fremstillet af bronze i bronzealder, både med angel og med dølle, og siden jernalderen af jern eller stål. I dag kan en lang række stemmejern i høj kvalitet fra diverse europæiske leverandører med fås enten udelukkende med træhæfte eller for nogens vedkommende med begge dele.

Stemmejernets historie

Stemmejernet består af et stålblad, klingen oftest med parallelle sider og affaset langs kanterne, sjældent med fiskehaleform (som dog er set på kinesiske eksemplarer, der rimeligvis ikke er almindelige her i landet). Forsiden af klingen kaldes for ægside, bagsiden polérside, hvor andre siger spejl(side). Stemmejern er monteret på et skæfte (hæfte) af træ eller plastic ved hjælp af en angel eller et skaftrør (dølle). Mellem angel og klinge sidder halsen, der gerne er forsynet med en krone eller bryst, en lille krave, der støder an mod skæftet.

Et fåtal eksklusive amerikanske og japanske fabrikater fås kun med træhæfte. I halvtredserne forlød det at kun tømrere og møbelsnedkere havde tilladelse til at slå på stemmejernet med hammer; alle andre skulle bruge knippel. Japanske stemmejern er på trods af et hæfte i træ beregnet til at blive slået på med en hammer.

 

Hvordan sliber man et stemmejern?

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum. Det gøres på en karborundumsten med en grov og en finere side. Først slibes groft og dernæst fint. For at beholde den rigtige vinkel på æggen (den korte facet) – typisk 25 grader – kan man med fordel bruge en slibelære, som stemmejernet lægges op imod. Slib først æggen, vend jernet, og fjern de sidste ruheder. Er der hak i skæret, skal der en bænksliber eller en vådsliber til. Jernet må endelig ikke blive for varmt, så det skal køles jævnligt ned med vand.

 

Hvad bruger man et stemmejern til?

Stemmejern kan bruges til både større, grovere opgaver og mindre, mere detaljerede arbejde. Især til præcisionsarbejde er det vigtigt, at stemmejernet er ergonomisk og behageligt at holde på, så du altid har fuld kontrol med det arbejde, du foretager. Til store, krævende opgaver skal stemmejernet være robust og skarpt, så effektiviteten bliver i top. Med et godt udvalg af stemmejern i værktøjskassen har du altid lige præcis det værktøj, du skal bruge, og risikerer ikke at måtte afbryde dit arbejde, fordi du ikke kan udføre det i den kvalitet, du ønsker.