Energioptimering og hvordan jeg kan minimere mit strømforbrug

Der er mange måder at arbejde med energioptimering på samt optimering af strømforbrug. Men det er de beslutninger, du træffer hver dag, der afgør, hvor meget el eller anden energi du bruger. Det vigtigste, du kan gøre, er at fundere over, hvad du bruger strøm til. Så sørg for at bruge strøm til det, du faktisk sætter pris på og nyder godt af, og fravælg det, du ikke sætter pris på eller nyder godt af.

Opvarmning

Omkring 60 procent af energiforbruget i boligen bruges til opvarmning. Det er vigtigt at gennemgå, hvilken type af opvarmning, der passer bedst til huset. Samtidig er det vigtigt at minimere varmetab, der hovedsageligt sker gennem lofter, gulve, vægge, vinduer og døre. Du kan f.eks. tage hjælp af en håndværker eller en handyman, hvis du har mangelfuld isolering i dit hjem.

El-gulvvarme

Gulvvarme på el koster omkring 33 øre per kvadratmeter pr. dag. Har du 5 kvadratmeter gulvvarme og slukker for gulvvarmen i løbet af juni, juli og august sparer du ca. 165 kr. (alt efter elpriserne).

Belysning – vælg ret pære

En LED-pære bruger kun 20 procent af den strøm, en almindelig pære har brug for. Hvis du har LED-lys derhjemme, skal du ikke bruge en timer. Den trækker mere strøm end lampen gør. At have en 7 watt lampe tændt 6 timer/dag i et år koster ca. 30 kr.

Køleskab og fryser

Der er forskel på, hvor energieffektive hvidevarer er. Det er derfor vigtigt at gennemgå det, når du skal købe nyt. Elprisen for et nyt køleskab er omkring 1,18kr/dag og en ny fryser er omkring 1,34kr/dag. Et nyt køleskab eller fryser har brug for omkring 70 procent mindre strøm end en 15 år gammel fryser eller køleskab.

Bruser og bad

Prisen for brusebad i 10 minutter er ca. 10kr. Hvis du bader 5 minutter kortere om dagen, kan du spare op til 5000kr/år. Hvis du nyder dine lange bad, så skal du selvfølgelig forsætte med det.

Opvaskemaskine

Vask i opvaskemaskinen i stedet for i løbende vand, så sparer du både energi og vand. Elprisen for opvask en tur i opvaskemaskine er omkring 2,50kr.

Vasketøj

I gennemsnit vasker mange af os 200 gange om året. En 60-graders vask koster omkring 2,50 kr i udgift til el. Kører man i stedet vasketøjet ved 40 grader, halveres energimængden – og dermed også prisen. Så sparer du 150 kr. på et år.

Investere i smarte hjem

Hvis du vælger at investere i smarte elinstallationer, så kan din investering betale sig relativt hurtigt. Kontakt København Elektriker, f.eks. deres elektriker Gladsaxe, for mere info omkring hvordan du kan spare på din elregning i det lange løb.